Nei til narko

Høyres valgkampsaker er nå klare: Kunnskap i skolen, kvalitet i omsorgen og trygge lokalsamfunn. Og ifm det siste punktet sier Høyre er klart å tydelig nei til narkotika: Nulltoleranse. Samtidig vil partiet fortsatt gjøre en innsats for de som allerede er narkomane. De skal få hjelp.

AP derimot har blant annet tatt til orde for frisoner i Oslo. Da snakker vi rett og slett om å liberalisere narkotika. Så målet er at markedet skal råde og varen skal kunne flyte fritt?

Det er underlig. Vanligvis er AP veldig skeptisk til enhver form for valgfrihet, men når det gjelder narkotika er det tydeligvis ikke nødvendig å sette begrensninger.

Høyre har konkludert, og sier nei til narko.

Reklamer

19 responses to “Nei til narko

 1. Er det derfor Oslo, Stavanger og Bergen er narkofrie byer da? Siden de er Høyrestyrte.

  Jeg har lest Erna Solbergs tale til Felleskonferansen og jeg kan ikke finne ett eneste konkret tiltak som skal få dere til å være troverdige når det gjelder å nå denne 0-visjonen.

  Dere har nå regjert i Oslo og hva har dere oppnådd? Stiene langs Akerselva fremstår som det rene hasj-kjøpesenteret.

  Dere klarte riktig nok å tømme Plata. For så å fylle opp Skippergata.

  Vi har hatt en narkotikapolitikk i over 30 år. Og så vidt jeg kan huske så har den hele tiden hatt en 0-visjon. Dvs. narkotikabruk eller omsetning i noen form aksepteres ikke. Vi kan vel ikke kalle den politikken særlig vellykket, kan vi vel?

  For meg virker dette utspillet på samme måte som å vedta at det skal bli bedre vær. Godt ment, men uten virkning.

  Til jeg ser de konkrete tiltakene som skal sørge for at dere når visjonen, så er dere lite troverdige på området. Beklager

 2. Kan dere ikke fokusere på selve kriminaliteten? Spytt mere penger og ressurser i kriminalitetsforebygging, politi og i ettervern. Vær pragmatiske.

  Ingen tvilere i Oslo tror på at «nei til narko» skal fungere, særlig ikke når Høyre sitter med makta sammen med FrP – samtidig som Akerselva er blitt et digert dopmarked. Og kvinner blir overfalt og dratt inn i bakgårder og voldtatt i stadig oftere.

  Finn heller en god vei å snu innvandrerdebatten. Få folk til å virkelig tro på at vi kan få orden på «innvandrerproblemet» – og dere har vunnet.

 3. Dere ønsker altså å videreføre en politikk som aldri har fungert. Det er utrolig frustrerende at hundrevis av mennesker dør hvert år pga. narkotika og politikerne vil fortsette som før.
  Det er snakk om menneskeliv, dette er ikke et område for billige populistiske løsninger. Se til nederland der de praktisk talt ikke har heroinoverdoser. Er nulltoleransen verdt alle disse livene?

 4. Så løsningen på kriminalitetsproblemet i Oslo er å få politiet og rettsvesenet til å bruke mer ressusjer på å mobbe hasjrøykere.

  Hva hedde dere røyka når dere fant på det?

 5. Når samfunnet har bestemt seg for at narkotika skal være ulovlig, må man faktisk kunne forvente at politiet stiller opp og bekjemper åpenlyse lovbrudd! Kjempemessig at Høyre kommer på banen og er T-Y-D-E-L-I-G-E, beklageligvis er det nå kommunevalg, og kommunepolitikerne trenger litt drahjelp fra politiet for å håndheve reglene, og fra de regionale helseforetakene for å gi behandling og avrusningstilbud. Deretter er det opp til kommunen å komme med et skikkelig oppfølgingstilbud, og på det punktet har Oslo kommune fortsatt et langt stykke å gå.

  Vox populi: Det første utsagnet ditt blir for dumt, og det skjønner du selv.

  Når det gjelder stiene langs Akerselven har vi faktisk ganske mange planer for opprusting, fjerning av busker og bedret belysning, men som alt annet i det offentlige Norge; TTT (TingTarTid).

  «Sprengingen» av miljøet på Plata var riktig og nødvendig, men det er beklagelig at det ikke finnes kapasitet til å fange opp de som andyq og tomas2 mener blir forfulgt og mobbet av politiet.

  Jeppe: Voldtekter og narkotikapolitikk har lite annet til felles, enn at det synliggjør behovet for mer politi i gatene, og der har faktisk Høyre gjort svært mye i regjeringsposisjon, dagens regjering sulteforer Oslo politiet, som må holde 180 stillinger ubesatt…

 6. Programsekretariatet

  Vox Populi: Høyre har ikke rent flertall i noen av de nevnte byene. I Oslo f.eksempel har bystyret pådyttet innføring av sprøyterom. Der er det lov til å sette sprøyter inne, men man må gå ut for å røyke for det er jo ulovlig innomhus. Er det greit å være så prinsippløs? Du sier at narkotikapolitikken ikke har fungert på 30 år. Skal man da bare resignere, eller? Hva mener du bør gjøres?

  Jeppe: Høyres vil satse på trygge lokalsamfunn. Det er mer enn bare narkotika. Økt politi er et selvsagt virkemiddel. Skulle man tro. Inntil blant annet Oslopolitiet kunne melde om redusert bevilgninger fra justisministeren og dermed kutt i antall stillinger. «Fritt frem» er kanskje den nye rødgrønne parolen.

  Tomas2: Det hjelper ikke med nulltoleranse uten også å ha hjelpetiltak for dem som allerede sliter. Du mener vel ikke at det er greit at folk blir narkomane – hverken for dem selv eller andre?

 7. Kjære Programsekretariatet. Dere har ikke skjønt det. Dere skal vise nulltoleranse – og samtidig hjelpe de narkomane. Hjelpe – hvordan? Bare «hjelpe», liksom. Bare trylle dem rusfrie på én, to tre. Det er jo dét dere må gjøre dersom dere skal hjelpe dem og samtidig ha nulltoleranse.

  Jeg hadde trodd og håpet at dere var blitt moderne nok til å vokse ut av denne misforståtte utopien, dette menneskesynet. At dere går i strupen på sprøyterommene er bare så trist at jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Spør én, bare én eneste person som har jobbet tett på narkomane for faktisk å forsøke å hjelpe dem, om de tror sprøyterom er noe de føler ble «påtvunget», noe som får flere til å begynne med narkotika. Ikke det, nei..?

  Jeg hadde håpet at mine fordommer mot Høire-folk som fine fruer og høye herrer som rynker på nesen over den stakkars skikkelsen som har krøpet sammen i et hjørne på en t-banestasjon snart kunne begraves. Det kan jeg tydeligvis bare glemme.

  Ikke. Min. Stemme. Til. Høyre.

 8. Whistoslo: Jeg vil gjerne sitere et gammelt og kjent gruk av Piet Hein, som du henviste til, og som har en meget passende fortsettelse som få kjenner:

  TTT
  Du skal skrive et sted
  hvor du dagligt må se
  det manende tankesprog TTT

  Når du føler hvor lidet
  du når ved din flid
  er det nyttigt at huske
  at Ting Tar Tid.

  Men

  ÆTE
  Bekæmp med al din kløgt og flid
  den tåge tåber spreder
  thi vitterligen
  ting tar tid
  Men ævl tar evigheder

  Ævl=vrøvl

  Vi er enige om at det er kjipt å være narkoslave. Men: kampen mot narkotika har så langt skapt mange problemer, uten at den har kunnet løse noen. Derfor er det kanskje litt dump å forplikte partiet så bombastisk på akkurat dette at man ikke har noen retrett?

  Personlig tror jeg at det er riktigere å gå motsatt vei. Da vil det være mulig både å gi misbrukere et verdigere liv og å påføre narkobaronene et slag.

 9. Fabelfisk:
  I forbindelse med Filmfestivalen Skeive Filmer 2006 hadde jeg gleden av å stå utenfor Filmens hus i Dronningens gate flere dager på rad. Jeg hadde også gleden av å snakke lenge med fler narkomane som ville slå av en prat i det de passerte forbi. De jeg snakket med da var unisone i forhold til to ting:
  Prioritet nummer EN må være å holde barn og ungdom unna rusmiljøene
  Prioritet nummer to er hjelp til avrusning, og selv om alle de jeg snakket med ønsket å bli rusfrie, var de ærlige nok til å innrømme at de ikke hadde viljestyrken, og de etterlyste mer tvangsavrusning, og tetter oppfølging i etterkant.

  Jeg vil ikke tas til inntekt for å sperre alle inne, eller den typen idiotforslag, men faktum er at hjelpeapparatet svikter på alle nivåer. Det er imidlertid ikke en unnskylding for å lukke øynene og resignere i forhold til den daglige påvirkningen rusmisbruket har på samfunnet.

 10. jeg håper ikke det er på denne måten vi skal fronte Frp, ved å bli antiliberale og mer ekstreme enn det Frp noen gang har vært.

 11. Programsekretariatet

  Blåblogg: En av Høyres valgkampsaker er trygge lokalsamfunn. Nulltoleranse mot narko er et element i det. Mer politi i gatene et annet, og det finnes flere.

  Er du enig i at det er riktig å bry seg om at folk skal kunne føle seg trygg i eget nærmiljø? Hva mener du er viktig?

 12. Det er klart det er riktig å bry seg. Å holde barn og narkomane (og skumle sprøytespisser) unna hverandre ville blitt langt bedre løst ved utbredt bruk av sprøyterom.

  Ja, det er noen narkomane som kunne ha bruk for tvangsavrusing. Men la oss være realistiske – en nulltoleranse i det synlige bybildet vil føre til at de narkomane finner seg andre, og mer usynlige steder å sette sprøytene sine. Og politiet kan vel umulig være overalt – hele tiden..? Så mange kameraer klarer man vel heller ikke skru opp..?

  Men Høyre dreier nå mer og mer i retning av politistat. Flere politifolk i bybildet tar jeg gladelig imot. Men utstrakt bruk av overvåkning – det kan jeg spare meg for. Det er klart det kan hjelpe (i hvert fall i oppklaringsfasen) i enkelte situasjoner, men la oss ikke være så naive og tro at dette aldri kan bli brukt mot borgerne.

  Nei, Høyre, dere har blitt lille-FrP. Med denne ovenfra-og-ned-tenkningen som jeg trodde dere var i ferd med å legge fra dere, prøver dere å krafse til dere av FrPs velgermarked.

  Det er klart mange (inkludert meg selv) kan være rettmessig redde for å gå alene hjem i skumle smug i sene nattetimer. Men Høyre viser her at de har tenkt å gå etter symptomene – ikke grunnene.

  Lykke til på vei mot politistaten, jeg vil helst ikke være med på reisen..

 13. Programsekretariatet

  fabelfisk: Dersom du faktisk er urolig for overvåking og storebrorsamfunnet, så er du på linje med Høyre: Hensynet til personvernet skal henge høyt. Spøsrmålet er om dette fortsatt skal være gyldig politikk. Sterke krefter i fagbevegelsen vil ha mer overvåking blant annet på busser, trikker og tog. Og vi vet jo at den rødgrønne regjeringen gjør som den får beskjed om fra fagbevegelsen. Regjeringen er jo kjøpt og betalt, i går fikk den 1,4 millioner fra Fellesforbundet og mere kommer.

  Og som sagt: regjeringen kutter nå i politibudsjettet. Ikke bra.

  Men hva synes du egentlig om følgende paradoks: Det er lov til å sette sprøyter inne i sprøyterommet. Men det er ulovlig å røyke der, da må man gå ut. På gata er det lov til å røyke, men ikke å sette sprøyter. Høres nesten ut som du ikke ønsker å bekjempe narkotikamisbruk? Du avslører ikke hvilke tiltak du mener er riktige for å bekjempe «grunnene». Har du noen forslag, eller er du bare grunnleggende uenig med Høyre?

  Høyre har gjentatte ganger forselått styrking av behandlingstilbud for narkomane, men blir dessverre nedstemt av de rødgrønne.

 14. fabelfisk: Ettersom jeg allerede har svart deg på dette her legger jeg heller inn en link enn å skrive alt en gang til. 🙂

 15. «Men hva synes du egentlig om følgende paradoks: Det er lov til å sette sprøyter inne i sprøyterommet. Men det er ulovlig å røyke der, da må man gå ut. På gata er det lov til å røyke, men ikke å sette sprøyter. Høres nesten ut som du ikke ønsker å bekjempe narkotikamisbruk?»

  OK. For å ta det siste først. Vi har samme mål her. Nemlig å få ned skadelig narkotikamisbruk, slik at vi kan unngå at liv blir ødelagt eller går tapt.

  Så er vi meget, meget sterkt uenig i hvordan man skal gå frem for å komme dit. Høyre tror at dersom man slipper å se narkotikamisbrukere på gaten, så vil færre unge begynne å ruse seg. Jeg tror at vi må lokke misbrukerne frem fra portrom og sølepytter og begynne med å gi dem tak over hodet og tilgang til rent utstyr.

  Under «rent utstyr» faller også et røykeforbud også i sprøyterommene naturlig inn. På gata skal det selvsagt være ulovlig å sette sprøyter, da dette kan føre til at uskyldige mennesker skades av livsfarlige brukte spisser. Så dette utrolig teite «paradokset» deres skjønner jeg ikke hvor dere vil med.

  Og bare for å gjøre det klart: Det er deres nulltoleranse mot de tyngste misbrukerne jeg har sterkest motforestillinger mot. At dere ønsker å bure inn jyplinger som knasker piller på byens utesteder, har jeg forsåvidt ingen problemer med. At forslaget deres også innebærer å hive MS-pasienter som røyker hasj for å dempe plagene på glattcelle, det har jeg derimot store problemer med å svelge.

  For det er vel nettop dét ordet «nulltoleranse» betyr? At ingen form for bruk av midlene som står på Lista skal slippe unna?

  Nei, kjære politikere, la politiet prioritere annerledes. Bruk pengene dere vil bruke på å bure inn folk, til å spane på bakmennene. Bruk kreftene deres til å kjempe for et forbedret behandlingstilbud. Bruk hodet deres til å produsere medfølelse.

  Og slutt å være så fanatisk reaksjonære.

 16. Denne debatten trenger voksenopplysning om hvem som lager lovene og hvem som skal forfølge lovbrudd. Det er altså Stortinget som i sin tid med stort flertall vedtok en legemiddellov hvor ikke bare omsetning, men også bruk og besittelse er forbundet med strenge straffebestemmelser.

  Det er staten ved politi og påtalemyndighet og ikke kommunene som forfølger straffebrudd.

  Prioritering av politiets straffesaksarbeid foretas av riksadvokaten. Den enkelte politimester kan derfor ikke på eget initiativ velge å nærmest legalisere bruk/besittelse – slik det tidvis kan virke som i Oslo.

  Det høres i utgnagspunktet fornuftig ut at politiet skal bruke ressurser på bakmennene – problemet er at denne strategien har vist seg å ikke slå til.

  Går man i stedet på brukerne (som også i stor utstrekning selv er omsettere) vil man 1)fjerne åpenbar narkotikabruk og omsetning fra gatebildet 2) gi klar beskjed at samfunnet ikke aksepterer brudd på legemeiddelloven. 3) redusere nyrekruttering 4) etablere nødvendig rettsgrunnlag for en etterfølgende tvangsbehandling.

  For at dette skal bli vellykket må innbringelser lede til adekvate behandlingstilbud – for noen også tvangsbehandling. I denne sammenheng er det også viktig å få etablert narkotikafrie fengsler også i Norge. Dette er praktisk mulig, men krever at Justisdepartementet endrer dagens regelverk og instrukser.

 17. Vel sagt, anonym 🙂

 18. Programsekretariatet

  Anonymus: Enig med herrerud – vel sagt! Høyre har blant annet i sitt alternative forslag til statsbudsjett bl.a. foreslått styrking av innsats for rehablitiering.

  Fabelfisk: Jeg registrer at målet ditt kun er «å få ned skadelig narkotikamisbruk». Altså er det ikke noe mål for deg å fjerne all narkomisbruk.

 19. Høyre vil ha narkotika misbrukere vekk fra gaten?

  Hvorfor er dere heroin på resept da?

  Fordelene ved å gi heroin på resept vil jo da være at kriminaliteten blir redusert eller forsvinner. Folk bruker jo heroin i dag, uavhengig av om det er lov eller ikke, og selv om de må begå «tung» kriminalitet for å skaffe det, eller pengene til det. De som da vil få dette på resept vil være de som allerede sliter med et tung missbruk, ikke de som har lyst til å prøve det. En annen fordel ved det er at overdosedødsfallene vil synke da herionen som vil bli gitt ut er rent eller i allefall av en stabil kvalitet slik at doseringene ikke blir så ofte tatt feil av.
  Jeg syns at det burde gis på resept!
  Metadon er sytetisk morfin og LANGT verre og avvennes enn heroien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s