Hva skal vi med vinmonopolet?

I Europa er vin først og fremst et spørsmål om landbrukspolitikk. I Norge er det først og fremst sosialpolitikk – i tillegg til at det drar masse avgifter til statskassa.

Men ærlig talt, er det ikke på tide å avvikle hele greia? Det er jo ingenting i veien for at butikkene består som en kjede av ekspertforretninger, men hvorfor skal det ikke være mulig å få kjøpt en flaske vin på super’n?

Reklamer

3 responses to “Hva skal vi med vinmonopolet?

  1. Ja – hvorfor ikke. En populistisk tanke – men må i tilfelle gjennomføres med noe mer styring enn det som skjedde i Finland. Vi må erkjenne at Vinmonopolet er flinkere til å kontrollere alder enn kolonialbutikker generelt. Det er et problem at ungdom under 18 år får kjøpt øl i enkelte butikker.

    Foreslår derfor at en evt nedleggelse av Vinmonopolet kombineres med strengere bøtestraffer for omsetning av alkohol til mindreårige i tillegg til å miste tillatelsen. Her kan man tenke seg en kombinasjon av foretaksstraff og individuell straff.

  2. Enig med mye av det ared sier. Prinsippielt er jeg for en avvikling av polet, men samtidig må vi se i øynene at en særlig bedre ekspertbutikk med et bredere utvalg varer, er det vanskelig å tenke seg… Så lenge polet har en dekningsgrad og en service som gjør det mulig å handle inn vinen, er en avskaffelse av ordningen ikke første prioritet.

  3. Nei, legg ned polet, men ikke for å gi den gleden til kolonialbutikken. Vi klarer oss uten vin og sprit, og skal vi absolutt ha det, så kan jo staten opprette et eget «postordrefirma» som tar imot bestillinger av flasker, slik at drikkingen av vin og sprit ikke blir så spontan.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s