Mennesker, dyr og manipulert lidelse

Forskning på gen- og bioteknologi er viktig blant annet for å fremstille medisiner eller øke produktiviteten til dyr og planter. Det stiller oss også overfor etiske dilemma. Særlig blir det tydelig i forbindelse med forsøk på dyr. Dyrevernloven sier blant annet at:

Det er forbudt å endre dyrs arveanlegg ved bruk av genteknologiske metoder eller ved tradisjonelt avlsarbeid dersom: 1) Dette gjør dyret usikket i å utøve normal adferd eller påvirker fysiologiske funksjoner i uheldig retning. 2) Dyret blir påført unødvendig lidelse (hm, hva er nødvendig lidelse?). 3) Endringen vekker almenne etiske reaksjoner.

Måten velferd til dyr blir målt på i dag er stort sett relatert til fysiske og fysiologiske faktorer.

Generelt kreves det mange dyr (ca 100) for å lage «mordyret» for en ønsket genmodifisert variant. Så hvor viktig er egentlig dyrs velferd versus mulighet for å redusere smerte og redde menneskers liv? Målet helliger middelet, ikke sant? Dessuten, har nå egentlig disse dyra så veldig mye følelser når det kommer til stykket?

Reklamer

2 responses to “Mennesker, dyr og manipulert lidelse

  1. Det er på tide at noen tar en debatt omkring dette. Eyikken, nytteverdien, lovverket. For ellers tar utviklingen sine egne veier, og erfaringsmessig er det vanskelig å da få tilbake styringen.
    En annen ting: Debatten må være internasjonal. For om noen får lov, og andre ikke….

  2. Programsekretariatet

    Genese: Høyre tar denne debatten i forbindelse med programarbeidet. Denne posten var en liten forsmak på en lengre artikkel som publiserers i Programkomiteens neste debatthefte. Det heftet blir klart mot slutten av måneden, og legges ut bl.a. på http://www.hoyre.no. Kommer nok også til å «flagge» nyheten her også – så følge med, følg med 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s