Ja til lovbestemt minstelønn?

Det finnes kanskje noen unntak, men «alle» vil ha høyere lønn. Mellomoppgjøret er nå i havn med bra reallønnsøkning i både privat og offentlig sektor.

I Norge er det organisasjonsfrihet. Det betyr også frihet til å la være å organisere seg. For den som tror på enkeltmennesket er det lett å mene at det er riktig at man skal kunne forhandle på egne vegne. Så er det relevant å spørre om markedet er perfekt, hvilket vil si aktørene også. Er det lik forhandlingsstyrke mellom en enkelt arbeidstaker og arbeidsgiveren? Mange steder er det nok det. Ikke minst når det erkjennes at de fleste arbeidsplasser i Norge er småbedrifter, hvor det er et sterkere gjensidig forhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Men altså, fungerer dette markedet greit for alle? Eller er det noen arbeidstakere som blir utnyttet av arbeidsgiveren – blant annet får en lønn som er håpløs?

Finnes det noen (gode nok) begrunnelser for å innføre en lovbestemt minstelønn i Norge?

Oppdatert
I dag går også noen arbeidsgivere ut og tar til orde for lovfestet minstelønn (det er faktisk ikke første gang). HSH forslår å innføre en nasjonal minstelønn som alternativ til forlsaag fra regjeringnen 1. mai knyttet til kamp mot sosial dumping.

Hva mener andre arbeidsgivere mon tro? NHO – er dere på nett?

Reklamer

6 responses to “Ja til lovbestemt minstelønn?

 1. Hvorfor det? Folk bør da klare å forhandle sin egen lønn?

  Egoisten
  – Åtgaumsforvaltaren viser sitt sanne jeg

 2. Programsekretariatet

  egoisten: OK, da teller jeg stemmer i mot 🙂

 3. Forresten: Audun og Torbjørn kan få sloss om hva jeg skal mene. Stoler på deres vurderingsevne.

  Egoisten
  – Åtgaumsforvaltar som er blond

 4. Programsekretariatet

  egoisten: nå nå – selvstendige individer og selvstendige meninger.. 😉

 5. Lovbestemt minstelønn er noe tull. Derfor skal du ikke se bort fra at det blir innført i Norge.

  Som Milton Friedman enkelt forklarer. Dersom vi setter en minstelønn, vil alle mennesker som ikke tilfredstiller produktivten tilsvarende den lønn som settes som minstelønn ikke få jobb.

  Dersom noe slikt absolutt skal innføres bør det heller innføres en minsteinntekt, hvor staten betaler mellomlegget, evt borgerlønn. Ikke at jeg er for noen av delene. Men det er ihvertfall et bedre alternativ enn å påføre arbeidsgivere en minstelønn.

 6. Programsekretariatet

  kapitalismus: da teller jeg en stemme til 🙂

  For debattens del: Fridmann forholder seg til et perfekt marked. Det gjør også prinsipper – forholder seg til noe «perfekt».

  Men er markedet perfekt hva angår arbeidsgiver og arbeidstaker – dvs er det ren etterspørsel/tilbud som avgjør prisen på varen (arbeidskraften)? Eller er det riktig å si at det finnes mekanismer som påvirker dette markedet?

  På den ene siden kan det hevdes at fagforeninger skaper skjevheter i markedet til fordel for sine medlemmer. Mens arbeidsgivere har tilsvarende mekanismer på sin side overfor uorganiserte arbeidstakere.

  U get my point?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s