Krig og prinsipper

Nasjonal suverenitet er i utgangspunktet ukrenkelig, med mindre det foreligger brudd på folkeretten, eller er grunnlag for humanitær intervensjon. Høyre legger avgjørende vekt på beslutninger vedtatt i FNs sikkerhetsråd, og vil gjennom andre internasjonale organisasjoner som blant annet OSSE, FN og NATO delta i arbeid for å fremme demokrati og sikkerhet; også gjennom militære operasjoner.

Dette er en tekst som det jobbes med (altså ikke vedtatt). Hva synes du om den?

Reklamer

4 responses to “Krig og prinsipper

 1. Torbjørn Sølsnæs

  Jeg synes teksten i og for seg er god. Men dersom en skal finne noe å plukke på så må det jo være «avgjørende vekt» og så oppramsingen av de organene en vektlegger. Jeg er ikke av den oppfatning at FNs sikkerhetsråd i alle sammenhenger er representativt for en legitim avgjørelse. Til det er for eksempel vetomakten i sikkerhetsrådet i sin natur grunnleggende antidemokratisk og vi vet at denne, eller trusselen om veto, ofte bidrar til å svekke handlingsalternativene. Og i forlengelsen av dette blir det derfor et prinsipielt spørsmål om hva Høyre her mener med «avgjørende vekt» og hva som skal til for å avvike fra de beslutninger som FNs sikkerhetsråd kommer med?

 2. Programsekretariatet

  torbjørn sølsnæs:
  ad FNs sikkerhetsråd, så er jeg enig i det kritiske spørsmålet om det er demokratisk (nok). Etter min mening burde det ikke være NOEN faste medlemmer av rådet. Derimot kunne det være aktseptabelt at det er plasser forbeholdt *regioner» (Afrika, Asia etc). Veto-problematikken kommer etter min mening i neste rekke.

  Når det er sagt, tror jeg det rette stedet å «støtte reformer i FN» vil være i et stortingsvalgprogram. Poenget nå er å uttrykke støtte til internasjonale organsasjoner. Så får vi kanskje ta høyde for at de har demokratisk forbedringspotensiale?

 3. God tekst, men savner kanskje EU under henvisning til norges ambisjoner om å delta i EU’s innsatsstyrker fra 2008.

 4. Programsekretariatet

  ared:
  godt poeng. Samtidig har vi «gjemt» unna noen EU-formuleringer i et annet avsnitt.

  EU-samarbeidet er tross alt langt mer omfattende enn noe annet internasjonalt samarbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s