Toppskatt – alle skal med!

Toppskatten er oppe til debatt. Proveny-Høyre vil legge seg på en formulering hvor vi skal «heve innslagspunktet», mens «på lag med sykepleiere og lærere»-Høyre vil fjerne hele første trinn i toppskatten.

En interessant debatt. Og argumentene er kjente. I dag fungerer toppskatten, som i begynnelsen var en såkalt kakseskatt, slik at et flertall av norske lønnsmottagere betaler toppskatt. Lærere, sykepleiere og mange industriarbeidere, betaler toppskatt. Er det disse Arbeiderparitet har i tankene når de snakker om «dem som har mest fra før»?

Svein Flåtten fra Vestfold Høyre er bekymra for forslaget om å fjerne første trinn, dette vil koste masse. Mange milliarder! Litt usikker faktisk på hvor mange det er, både 11 milliarder og 16 milliarder nevnes. Uansett: Alle forstår dette kommer til å koste, men som Rikke Sjøberg så korrekt påpekte: Dette skyldes jo at et flertall av befolkningen betaler toppskatt! Burde ikke da Høyre være på parti med lønnsmottagerne, og si at de skal få disponere mer av egen inntekt?

Spørsmålet vi møter er selvsagt hvilke kutt vi vil gjøre for å finansiere et slikt forslag. Her er mulighetene flere, uten at jeg skal gå inn på dem her (debattene fortsetter jo). Da Moderaterne i Sverige etter katastrofevalget i 2002 begynte en reorientering av sin skatteprofil, pekte den nye partilederen, Fredrik Rreinfeldt, på at skatteforslagene til «de gamle» moderaterna ikke gikk i balanse, og at de derfor var useriøse og ikke vekket tillit i befolkningen. Dette er selvsagt et viktig poeng: Et ansvarlig parti skal ha en ansvarlig økonomisk politikk. Skatteletter skal balanseres med finansiering.

Men, jeg minnes en kommentar som den daværende lederen i Moderata Undomsforbundet, Christoffer Fjellner, ga til Reinfeldts påstand om at skattelettene ikke ble balansert ut:

– Kutt mer!

 

Torbjørn Sølsnæs

landsmøteblogger

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s