Mindretallsregjering

Inneværende regjeringsperiode skulle velsigne landet med ro og orden i politikken. Landet hadde jo fått en ren flertallsregjering. Virkeligheten har vært en annen og det har vi sett gang på gang:  demonstrasjoner, hvileskjær, dissenser, skifte av statsråder osv. Meningsmålingene har nesten hele tiden i samme periode gitt en klar tilbakemelding fra velgerne. De vil ikke ha rødgrønn politikk. De vil ha borgerlig politikk.

Høyre tar velgerne på alvor og går til valg på ny borgerlig regjering. Høyre har i hele denne perioden tatt byrden ved å forsøke å samle alle ikke-sosialistiske partier til felles samarbeid. Fra sak til sak går det greit. Men å si noe om et mer forpliktende samarbeid vil bare Høyre gjøre. Nå står vi overfor en sannsynlig situasjon at valget til høsten vil gi en mindretallsregjering, som også Erna Solberg påpeker i DN i dag. Spørsmålet er om det blir en borgerlig mindretallsregjering med parlamentarisk støtte i Stortinget, eller en AP-mindretallsregjering med støtte fra Krf, V eller Frp – i tillegg til SV og SP (og R). Det er kun Høyre som har lovet å ikke blokkere for noe borgerlig alternativ. I motsetning til Krf, V og Frp.

Velgerne vil ha en borgerlig regjering. Jeg tror ikke de har problemer med at det blir en mindretallsregjering. Det viktigste er å få ny politisk kurs. Høyre er den sikreste garantien for nettopp det. Valget vil avgjøre hvilken borgerlig mindretallsregjering som vil ta over – og som vil føre Norge styrket ut av den økonomiske krisen.

Reklamer

2 responses to “Mindretallsregjering

 1. Er det en ting Høyre ikke må gå bort fra i valgkampen, er det krav om borgerlig velgergaranti. Til syvende og sist er det hhv. enten KrF og/eller Venstres eller Frps opptreden i Stortinget som avgjør om borgerlig flertall gir borgerlig regjering. Fordi Norge har negativ parlamentarisme, behøver ikke noen av disse partiene gi uttrykt støtte til en regjering der partiet ikke deltar for at denne regjeringen skal kunne sitte. Dette har journalister ikke presset partiene på i det hele tatt. Når disse svikter sin oppgave, må Høyre arbeide for at disse partiene skal klargjøre at de faktisk kommer til å felle en Ap-regjering eller en rødgrønn mindretallsregjering i alle tilfeller.

  Hva en slik regjering blir erstattet av, er imidlertid uklart. Blir det Frp uansett, – selv om H/V/KrF er større, fordi Frp er det største opposisjonspartiet – blir det Frp/H eller blir det H/V/KrF uansett dersom Jens Stoltenberg peker på dette alternativet. Hvem er det som har den formelle avgjørelsesmyndighet her? Kongen?

  • Setnrumskonservativ:
   «Er det en ting Høyre ikke må gå bort fra i valgkampen, er det krav om borgerlig velgergaranti.» Er veldig enig med deg i dette.

   Så kan man lure på hvorfor ikke minst flere politiske kommentatorer ser de samme poengene du trekker frem og stiller disse kritiske spørsmålene.

   Rent formelt….Kongen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s