Hvordan kan partistøtten kontrolleres

Flere medier kan i dag melde om at det vil bli nye regler for kontroll av pengestøtte til politske partier. Dette er en konsekvens av anbefaling fra Europarådet (Digresjon: regjeringen følger altså den anbefalingen, men ikke dommen i Menneskerettighetsdomstolen – om politisk TV rekame).

En tanke som slår meg er hvem i all verden skal ha slikt innsyn – eller hva slags innsyn er det vi her snakker om? Er det en ren økonomisk kontroll – det skal jo revisorer ivareta? Eller betyr dette at partiene må «avsløre» sine forretningshemmeligheter:  X kroner til reklame,  Y kroner til brosjyrer, Z kroner til opplæring og «diverse» til møter etc. ?

Det skulle bare mangle at ikke partiene har skikkelige regnskaper – og at dette gjennomgås av rette myndigheter. Det skjer jo i dag  – så hva er da nytt?  Skal partiene legge frem sine regnskaper for den store og hele offentlighet? Bør alle som mottar statsstøtte gjøre det samme – pressen for eksempel (i allefall de som mottar pressestøtte).

Jeg innrømmer at jeg ikke har lest anbefalingen fra Europarådet. Derfor lurer jeg på om målgruppen for anbefalingene egentlig er andre og mer korrupte regimer. Så skal vi selvsagt ikke være blåøyde for at det skjer ting også i Norge som ikke tåler dagens lys. Men er partistøtten en av de tingene?

Hva tror du? Hva bør kontrolleres, hvordan og av hvem?

Reklamer

2 responses to “Hvordan kan partistøtten kontrolleres

  1. Synes det sto i Aftenposten at partiene framtil nå ikke har hatt krav om ekstern revisor, så det må jo i hvert fall være et fremskritt.

  2. ckr:
    Mulig det ikke har vært krav, men det kan jeg ikke skjønne. Nå kjenner jeg bare Høyre og ikke de andre paritene,- men her i huset brukes statsautorisert revisor – eksterne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s