Regjeringen bryter pensjonsforliket

Lønnsforhandlingene i offentlige sektor er over, kan vi lese i flere medier. I realiteten har dette vært pensjonsforhandlinger – hvor partene har forhandlet om det pensjonsforliket Stortinget faktisk har vedtatt. Nå har regjeringen gjort nok et knefall for fagbevegelsen, og altså vraket det forliket som regjeringspartiene var med på å utarbeide i Stortinget.

I Høyre nye stortingsvalgprogram, som ble vedtatt før regjeringens knefall og avtalebrudd, står blant annet følgende om pensjoner:

Høyres mål er økonomisk trygghet i alderdommen. Det viktigste er å sikre gjennomføringen av pensjonsreformen i tråd med det Stortinget har vedtatt.

 Høyre vil gjennomføre pensjonsreformen i tråd med det et bredt stortingsflertall har stilt seg bak. Pensjonsreformens mål om å skape et bedre økonomisk fundament for pensjonssystemet, bl.a. ved å motivere flere til å stå lenger i jobb, må fastholdes.

 Pensjonsreformen er et skritt i riktig retning, men vil ikke i tilstrekkelig grad bringe balanse mellom dagens og fremtidens generasjoner i betalingen. Derfor er det nødvendig å gradvis gå fra prinsippet om ”pay as you go” til et fondsbasert system for tilleggspensjoner. Høyre vil utrede et slikt system i neste periode med tanke på senere iverksettelse. 

Regjeringen respekterer ikke et flertall den selv har vært en del av.  Arbeidstakerorganisasjonene respekterer ikke vedtaket som et bredt stortingsflertall har fattet. Er det greit å videreføre en særordning for ansatte i offentlig sektor på denne måten? Jeg trodde solidaritet var et honnørord blant fagbevegelsen – også når det gjelder å bære byrder for å sikre at fremtidige ordninger er økonomisk levedyktige. Der tok jeg altså feil.

Er dette greit og uproblematisk? 

Reklamer

6 responses to “Regjeringen bryter pensjonsforliket

 1. Det er selvsagt dypt urettferdig at ansatte i privat sektor alene skal bære byrdene ved Pensjonsforliket. Den nye folketrygden virker slik at man enten må tåle en mindre pensjon enn i dag eller arbeide lenger enn i dag for å oppnå samme pensjonsytelse. Kan man forvente bred oppslutning i befolkningen om pensjonsforliket når en relativt liten andel må ta belastningen for alle?

  Ansatte i offentlig sektor kan gi en lang dag i hele folketrygden. De er sikret 66 % av sluttlønn i pensjon uansett. Forskjellen nå når folketrygdytelsen blir redusert er at en større del av deres samlede pensjon kommer fra arbeidsgiveren (kommunen, den offentlige virksomheten eller annet), mens en mindre del enn i dag kommer fra folketrygden. Staten har dermed overført en større del av kostnadene til de ansattes pensjonsforsikring til arbeidsgiverne (kommunene) enn i dag. Kan KS godta dette?

 2. Utenom temaet, men ganske viktig for Høyre i den nært forestående (eller pågående, alt etter hvordan man ser det) valgkamp:

  Jeg må innrømme at jeg ikke ble overrasket, men sant nok noe skuffet, da jeg leste dette:
  http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/politikk/valg09/article2712157.ece

  KrF sier altså at partiet kan tenke seg å samarbeide med en regjering utgått av Arbeiderpartiet, i stedet for at partiet bidrar til å felle denne. Dette burde vekke større oppsikt i media enn det tydeligvis gjør. Det er tydelig at Høyres krav om borgerlig velgergaranti er mer enn nødvendig.

  Merk at Venstre har sagt at partiet hverken vil samarbeide i regjering med Ap eller utgjøre parlamentarisk støtte for en regjering utgått av Ap.
  Kilde: Sponheims landsmøtetale og Trine Skei Grande i Dagsnytt atten 12. april 2008.

  Men Venstre kan jo finne på å snu for alt jeg vet, det ville ikke være første gang.

 3. Lasse Gulbrandsen:
  Må innrømme at jeg ikke hadde sett den konsekvensen for KS. Interessant poeng. Tviler på at KS er begeistret for det.

  Sentrumskonservativ:
  Dette er dessverre ikke overraskende at KrF sier dette. Venstre sier mye rart. Det Venstre har vedtatt er at de ikke vil i regjering med Frp – og i forlengelsen av det vedtaket har jo også Sponheim sagt han heller vil støtte en AP regjeringn enn en regjering med Frp.

  Så ja: Høyre er enda tydeligere det sikreste kortet for å få en borgerlig regjering.

 4. Her er det aktuelle klippet: http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/164897

  Her sier Trine Skei Grande dette så klart som sies kan. 08:20: «Vi kjem ikkje til å vere noko parlamentarisk grunnlag for verken ei regjering med Frp eller ei regjering med Arbeiderpartiet.» Om Venstre skulle bevege seg bort fra dette, har partiet mistet all troverdighet – for alltid.

 5. Det prates en del om pensjonsforliket her:
  http://valgprat.no/sok/pensjonsforliket

 6. KP:
  Må bare beklage. Kommentaren din havnet i spam-filteret. Det er rettet opp nå!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s