Evaluering av EØS-avtalen

Som VG m.fl. melder, så har en enstemmig utenrikskomité på Stortinget gått inn for at EØS-avtalen skal evalueres. Det er bra. Samtidig lurer jeg på om det også betyr at man prøver å vurdere konsekvensene av å stå helt utenfor EØS-avtalen. Ikke bare vil det bety passkontroll ved Svinesund, men forverrede vilkår for norske arbeidsplasser i eksportnæringen.

Noen snakker tidvis om at EØS-avtalen lett kan erstattes av den gamle frihandelsavtalen. Hvordan klarer de å innbille seg at dagens EU skal være interessert i å gå tilbake til en avtale som eksisterte med daværende EF? Hvorfor stilles ikke slike kritiske spørsmål tilbake til nei-siden?

Det skal bli interessant å se hva som kommer ut av evalueringen. Høyre har uansett er krystallklart standpunkt, som vi er helt alene om i norsk politikk. I stortingsvalgprogrammet for den kommende perioden slår vi fast følgende:

Høyres mål er å fremme norske interesser og verdier gjennom en aktiv utenriks- og sikkerhetspolitikk. Det viktigste bidraget til dette er full deltakelse i EU og et styrket forsvar innenfor NATO.

Tilgang til EUs indre marked er en forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet. I dag har vi tilgang gjennom EØS-avtalen, men den gir oss ikke medbestemmelse over alle de lover og regler som vedtas i EU. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Utenforskapet svekker dermed norske velgeres grunnleggende demokratiske rettigheter.

Høyre vil gi norske velgere selvråderetten tilbake, og erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s