Storebror sletter deg

Artikkelen i dagens Aftenposten om at «Nettbøker ble slettet» (finner ikke artikkelen på nett – redd for sletting?) maner til ettertanke. Artikkelen trekker frem Georg Orwells «1984» – som advarte mot utviklingen vi nå altså ser. Jeg vet nesten ikke hva som er mest interessant med dette. Den teknologiske utviklingen og mulighetene den gir er utrolig spennende. Samtidig stusser jeg litt overPer Christian Opsahl i Norsk forleggerforening som sier:

Hvis en bok er ervervet ulovlig, så vil jeg ikke avvise muligheten for at et norsk forlag gjør det amazon.com har gjort.

De fleste vil vel nikkende støttende til den uttalelsen. Stjeler folk, så stjeler vi tilbake. Det er vel greit – eller? Teknologien gir som sagt stadig nye muligheter – også til å «ta loven i egne hender». Denne saken er kanskje et dårlig eksempel, men illustrerer likevel noen andre utfordringer vi møter. Skal vi fortsatt ha en rettsstat hvor det er politiet som i hovedsak skal forfølge lovbrudd? Skal vi kunne benytte oss av teknologi til å «gjøre jobben for politiet»? Hvor skal grensen eventuelt gå?

En helt annen debatt, som jeg likevel synes blir enda mer aktualisert med denne saken, er personvernet. Denne bloggen har tidligere bl.a. vært kritisk til offentliggjøring av skattelister og skeptisk til datalagringsdirektivet. Vi ser på stadig flere områder at personvernet uthules, opplysninger lagres, muligheten for sammenstilling av opplysninger øker, med økende hyppighet kan vi lese om identitetstyverier, og nå altså sletting.

Teknologi og utvikling er bra. Men en grenseløs utnyttelse av teknologien kan være ugrei. Samtidig som vi ikke vet hvilke muligheter som kommer, vet vi at det også vil komme utfordringer. Her passer det å ta et skritt til siden og blande inn fildelingsdebatten. Teknologien gir mulighet f.eks. til å laste ned musikkfiler – og det skal være gratis må vite. Det har vi da alle rett på. Hva da med dem som komponerer musikken – skal de jobbe gratis for din og min forlystelse? Vil du jobbe gratis?

Hm…denne posten ble en herlig suppe av mange ting. Det koker ned til en klart JA til teknologi og utvikling, samtidig et tydelig og stadig mer bevisst JA til personvern – og dermed et snev av forbehold mot å si jatakk til alle mulighetene. Litt konservativt kanskje…skritt for skritt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s