Er Hagen problemet – eller skattebyrden til næringslivet?

Stein Erik Hagen varsler at han tar med seg hele formuen sin og flytter ut av landet i protest mot regjeringens skattepolitikk. Svaret fra regjeringen er at Hagen stikker av fra spleiselaget, og at det forøvrig ikke er synd på ham at han må betale skatt.

Jeg er enig i at også Hagen skal betale skatt, som alle andre i dette landet. Det er ikke det som er problemet. Kjernen i saken, som regjeringen ikke bryr seg om, er problemet som formuesskatten skaper for veldig mange småbedrifter i dette landet. Regjeringen fører en skattepolitikk  som om enhver bedriftseier er å betrakte som en krøsus som skal tynes for penger. Det er jo ikke riktig. De fleste privatbedrifter i Norge er små, sysselsetter mange, men er ikke eid av kakser.

I disse finanskrisetider er det flere enn ellers som strever, og da å få en ekstra skattebyrde på toppen gjennom formuesskatten, bidrar til at mange sliter økonomisk og til slutt må legge inn årene. Dermed forsvinner både arbeidsplasser og skatteinntekter. Dette er det ene store problemet med formuesskatten, som regjeringen ikke bryr seg om.

Det andre problemet er at småbedrifter og ikke minst oppstartsbedrifter trenger tilgang på startkapital – risikokapital. Dette er slett ikke lett tilgjengelig hos staten/Innovasjon Norge. Derfor er mange avhengig av at vi har privat investorkapital i Norge. Når skattereglene innrettes slik at investorer flytter kapitalen ut av landet, da svekkes mulighetene til å skape nye og lønnsomme arbeidsplasser – og staten går glipp av de skatteinntektene det ville medført også.

Man kan mene hva man vil om Hagen. I denne saken illustrerer han imidlertid klart og tydelig hva som er konskvensen av regjeringens skattepolitikk. Kapitalen flykter og privat næringsliv i Norge tappes for ressurser og pålegges økte skattebyrder. Det svekker konkurranseevnen og fører til færre arbeidsplasser.

I stortingsvalprogrammet som Høyre går til valg på i år, slår vi kort og godt fast følgende:

For å gjøre det lettere å drive bedrifter og å skape nye arbeidsplasser vil Høyre fjerne den særnorske formuesskatten ved først å fjerne skatten på arbeidende kapital og heve bunnfradraget. 

 Dette er Høyres politikk. Vil du også gjøre det lettere å drive bedrift og skape nye arbeidsplasser? Stem Høyre.

Oppdatert:
He He – Hagen skal ikke flytte likevel. Men problemstillingen er fortsatt relevant. Lurer nå bare på hva slag edder og galle finansministeren finner på nå..

 

Reklamer

13 responses to “Er Hagen problemet – eller skattebyrden til næringslivet?

 1. Skattebyrden er heller ikke problemet.
  Hagen har flere ganger sagt at han gjerne betaler lik sum i skatt. Problemet er formuesskatten. Han ville heller ha bakt inn det beløpet i andre skatter om nødvendig. Bare han slapp å skatte av ting som taper penger.

 2. Haakon.
  ja, enig i at formuesskatten er problem – det har jeg forsøkt å beskrive i selve posten.

 3. Tror ikke det er Hagens bekymring for småbedriftene som gjør at han flytter. Mannen har gjort seg søkkrik på å selge dyr mat til menigmann, og nå vil han ikke lengre ha noe med oss å gjøre. La mannen reise – de 10 mill. i skatt som han gnåler om er en liten fis i den store sammenhengen.

 4. Odd:
  Som du ser av oppdateringen så er det altså feil at Hagen skal flytte. Han blir fortsatt boende i Norge. Hva Hagen er opptatt av får han fortelle selv, i denne posten er poenget å fortelle hva som er Høyre politikk og som engasjerer i denne saken – nemlig at formuesskatten svekker næringslivet og arbeidsplasser. Den bekymringen står seg uavhengig av hvor Hagen hopper 🙂

  • Ja vi fikk med oss at det er «ungene» som flytter – men i sum går det uansett ut på det samme. Selv om undertegnede stemmer høyre så er jeg uenig i vinklingen når det gjelder formueskatten. Det blir liksom litt for mye fokus bare på den ene tingen – hakk i plata – om du vil. Når partiets finanspolitiske talsmann er på TV’en – da vet vi at «hakket kommer» slik at man like gjerne kunne slå av apparatet.

 5. Hvorfor har du kjøpt dyr mat, Odd ?

  • Er Haakon så lite oppdatert at han ikke kjenner til at maten er relativ dyr i Norge ??
   Hvorfor i alle dager valfarter Ola Dunk til Sverige for å handle Mat.

 6. Haakon! Beklager kommenaren min – jeg svarte på feil spørsmål.
  Men dyr mat kjøper vi jo hver dag i Oslo. Billigere mat kjøpes hos søta bror når vi er der. Men dette er jo ikke mulig for alle nordmenn.

 7. Erlend Holmlia

  Nordmenn slipper unna med veldig billig mat i forhold til mange andre. Vi må jobbe under to timer for å få råd til en ukes forbruk.

  http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland/1.6702025

  Hvorfor syter folk over at en milliardær må betale 1,1% i formueskatt? Det motsatte fører til at landets rikeste, som sitter på enorme formuer men uten inntekt, blir nullskatteytere. Hvilke poster i Statsbudsjettet vil Høyre kutte for å la milliardærene slippe å betale skatt?

 8. Erlend H: Du må fortelle oss hvem du har hørt at syter over at en milliardær må betale 1,1% i formueskatt?

  Med en slik kommentar viser du at du ikke har forstått hva denne bloggposten handler om; at formuesskatten svekker næringslivet og arbeidsplasser. Det er ikke milliardærene som er problemet. Om de betaler 1% mer eller mindre i skatt betyr ingen ting i denne sammenhengen.

 9. Lasse Glbrandsen:
  Spot on!

 10. Lasse Gulbrandsen! «Du må fortelle oss hvem du har hørt at syter over at en milliardær må betale 1,1% i formueskatt?».
  Jeg tillater meg å svare.: «Ingen småbedriftseiere, men de fleste milliardærene».

 11. Hei Odd og takk for at du svarte for Erlend.

  Ettersom svaret ditt ikke treffer spørsmålet, tillater jeg meg å gjenta det, både til deg og Erlend; HVEM er det som syter over at en milliardær må betale 1,1% i formueskatt? «De fleste milliardærer» kan ikke være korrekt. Jeg har i hvert fall ikke hørt noen. Jeg har ikke hørt noen slik syting fra ikke-milliardærer heller. Derfor altså; HVEM?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s