Er «stygt» godt nok argument for å si nei til grønn energi?

En av de store utfordringene i årene fremover er å sikre tilgang på mer/nok energi. For dem som er opptatt av å bekjempe forrurensning er det et selvstendig poeng å satse på fornybare energikilder. Også for dem som ikke er så opptatt av klima og miljø er det likefullt viktig å satse på utbygging av nye energikilder.

I Norge har vi tilgang på mye fornybare energikilder, men det som i hovedsak brukes er vannkraft. Fortsatt er det mer å hente fra eksisterende kraftverk, men denne kilden er vel i ferd med å utnyttes til sitt fulle. Den kilden som fortsatt er i en sped barndom er vindkraft: Vindmøller – både til lands og til havs. Her er potensialet stort. Det samme er motstanden mange steder.

Vindmøllene/havmøllene er uvante. De er store og vil nødvendigvis påvirke naturen på en-eller-annen måte. Som andre menneskeskapte installasjoner – oljeplattformer, høyhus, veier og jernbane – medfører det «fotavtrykk i miljøet». Så kan man jo spørre seg om dette fotavtrykket er bedre enn økt bruk av f.eks olje og gass i takt med vekst i velferdssamfunnet.

For å få mer og renere energi vil Høyre blant annet styrke forskning på og utvikling av vindmøller til havs, herunder iverksette et demonstrasjonsprogram for slik teknologi.

Noen vil ikke ha vindmøller/havmøller. Rett og slett fordi det ser stygt ut. Med tanke på det energibehovet vi står overfor i årene som kommer er det argumentet godt nok for å si nei til satsing på hav-/og vindmøller?

Reklamer

5 responses to “Er «stygt» godt nok argument for å si nei til grønn energi?

 1. JILL WHITE FANEBUST

  Det bør ikke bygges vindmøller i Norge.
  Vi har nok kraft til og klares uten dem.
  Naturvernforbundet.Bellona.Miljøverforbundet
  og SV som er opptatt og bevare naturen hvor
  er di nå? Vindmøller ødlegger for naturen.Disse forbundene vil frede all natur så vi harØnsker
  naturen kun skal være til pynt.Fremmer vel
  snart forslag om forbud til sykling ,skigåing
  og fjellturer skal bli forbudt.EKS Syvfjellsturen
  i Bergen eller Birkebeinarennet.Ingen er vel
  mer natursvin enn disse organisasjonene?

  JILL

  ski

  JILL

 2. Det er et stort potensiale med utbygging av småkraftverk. Men prøv å få bygt et! Da protesteres det fra rødt og grønt og venstre. De som ikke protesterer er folket i de bygder hvor utbygging er aktuellt.
  Jeg har en følelse at mange som kjenner lite til saken har nesten et religiøs forhold til en bekk eller vassdrag. En ting har undret meg. Man er restriktiv med småkraftutbygging, men tilltater plassering av rene byer av hvite campingvogner i fjellet. Forstå det den som kan.
  I mitt distrikt vet man hva slags byråkrati man må kjempe med for å få bygget småkraftverk. Selv om en utbygging er så og si usynlig i terrenget og at det er snakk om ren energi.Det beste naturvern vi kunne hatt er å få fjernet byråkrater, fylkespolitikere o.a. som hindrer utbygging. Når initiativrike,arbeidsvillige og dyktige bygdefolk opplever å bli motarbeidet av myndighetene, så nytter det ikke etterpå å snakke om hvor viktig klimaet er.

 3. Jill.
  skjønner ikke helt hva du mener.

  Odd.
  Spot on! Enig med deg. Apropos småkraftverk. Høyre går til valg på at kommunene skal få ansvar for å dele ut slike konsesjoner – det vil gjøre prosessen mye enklere enn i dag.

 4. I USA har de et begrep: NIMBY. «Not in My Back Yard». Det brukes når noen f. eks. gjerne forlanger mer elektrisitet men protesterer mot at det stygge kraftverket bygges i nærheten av akkurat dem. Samme gjelder jo mye av motstanden mot vindmøller her til lands.

  Vindmøller på land er mindre korrosjonsutsatt, enklere å vedlikeholde, billigere å bygge og medfører mindre «transportdistanse» frem til stømnettet. Men så var det dette med utsikten da…

 5. Tor I:
  ja, nimby kjenner vi til på en rekke områder. sukk. 🙂

  Ja, den utsikten. Helt oppriktig synes jeg faktisk vindmølleutsikt er litt fasinerende.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s