Vil flytte ulv til Nordmarka

Et av valgkampens mer løsslupne utspill, som også har en alvorlig undertone, er å flytte «Galven-tispa» til Nordmarka i stedenfor til Konsvinger. Dette foreslår Hedmark Frp. (Hva Oslo Frp mener er uklart).

Dette er jo litt morsomt utspill. På den seriøse siden forstår jeg at hedmarkinger ønsker å bli kvitt ulv, og at de synes det er greit at den flyttes til Oslo. Der er det mange ulvvenner, men ingen ulv. Oslo-folkets entusiasme for ulv blir kanhende mindre den dagen ulven kommer til hovedstaden. Det kan også hende at entusiasmen vil fortsette å leve i beste velgående sammen med ulven. I hovedstaden er det lite dyr på beite, og dermed lite fare for tap av sau, ku osv. Faren for angrep på mennesker er liten – og mindre enn selve frykten.

Hvor lett er det å flytte selve ulven da, kan man jo lure? Vil den slå seg til ro i Nordmarka? Er det forresten så (for)mange turgåere i Nordmarka, som jo har en stor befolkning tett inn på seg på alle kanter, at ulven blir stresset og flykter tilbake til Hedmark? I såmåte er jo de store skogene i innlandet og mot grensen til Sverige bedre –  der er det uomtvistelig mer plass å boltre seg på både for mennesker og dyr. 

Tilbake til utgangspunktet. Forslaget er neppe vedtatt politikk, derimot er det er et friskt utspill for å sanke stemmer i Hedmark. Hva andre partier egentlig har av rovdyrpolitikk vet jeg ikke. Høyre har en klar politikk, også på dette området; i Høyres stortingsvalgprogram står følgende om rovdyr:

Norge skal sikre overlevelsen av de fire store rovdyrene, bjørn, ulv, gaupe og jerv, og kongeørn. Bestandenes levedyktighet skal vurderes på skandinavisk nivå. Rettigheter som går tapt som følge av rovdyrpolitikken, må erstattes fullt ut. Mulighetene for en felles forvaltning med tilstøtende regioner i våre naboland bør utredes, og det må bli lettere å få tillatelse til å ta ut skadedyr.

Reklamer

7 responses to “Vil flytte ulv til Nordmarka

 1. Nordmarka er faktisk en del av ulveforvaltningssonen. Hvis noen mener at det er urealistisk politikk (slik jeg oppfatter denne bloggpostens forfatter gjør) bør man ta en runde i Stortinget.

  Vi i Høyre – og ikke bare FrP – ønsker å ta hele rovviltsonen i bruk. Det er ikke rimelig at befolkningen i avgrenset del av sonen skal ta hele belastningen.

  Man kan lese mer om at Høyre vil flytte denne ulvetispa til Nordmarka her: http://www.glomdalen.no/nyheter/article4489955.ece

 2. Lasse Gulbrandsen.
  Jeg er klar over at det også i Høyre er folk som ønsker å flytte ulv til Nordmarka. Du har rett i at jeg setter spørsmålstegn ved hvor realistisk det er? Det vil utvilsomt være til mindre skade mht husdyr ettersom det er færre dyr på beite i denne delen av landet enn f.eks Hedmark. Samtidig er det også mye mer bruk og tettere med folk – og da lurer jeg rett og slett på om ulven faktisk vil slå seg til ro eller bli så stressa at den uansett «stikker av». Jeg tror ikke ulven er så veldig opptatt av fylkesgrenser lizm 😀

 3. Lasse Gulbrandsen

  Kanskje vi bør innføre obligatorisk geografiundervisning for all ulv? 🙂

  Svært få i Hedmark (også i Hedmark Høyre) er positive til å flytte ulv. Det tror jeg også gjelder Gunnar Gundersen. Helst vil vi ta ut rovdyr som holder til utenfor sonene.

  Men det blir sterkere fokus på ulempene ved å ha ulv i nabolaget ved å flytte den til bynære strøk. Debatt om det vil være i hedmarkingers interesse.

 4. Lasse:
  Nå tror jeg vi begynner å nærme oss noe bra: Vi har jo «Bedre skole» som en hovedsak i valgkampen – et av underpunktene der bør helt klart bli «ingen ulv skal gå ut av fylket uten å kunne fylkesgrensene» 😀

 5. Høyres stortingsrepresentant Gunnar Gundersen har i dag skrevet følgende:

  I dagens aviser mener Terje Bø i Direktoratet for naturforvaltning (DN) at man kan lykkes med flytting av Galven-tispa til Kongsvinger. Da Høyre i fjor foreslo flytting av Osdalsparet til Nordmarka fikk vi nærmest inntrykk av at slike ideer var helt umulige å gjennomføre, til tross for at forskning fra Canada viser at flytting er mulig. Det krever imidlertid store ressurser. Er det tilflyttingsstedet som avgjør om DN mener det er mulig eller ikke?

  Miljøvernministeren vet også utmerket godt at ulvesona er langt større enn det som i dag utnyttes. Det er direkte arrogant overfor lokalbefolkningen mellom Elverum og Kongsvinger at ulven skal flyttes inn i det området som allerede har tatt belastningen. Stortingsflertallet skrev i innstillingen til rovviltforliket at de områdene som hadde tatt den største belastningen skulle få lavere belastning og de forutsatte to-delt målsetning. Nå vet vi at DN jobber for å holde dette konsentrert og to-delt målsetning er en umulighet. Nærings- og friluftsinteresser fortrenges øst for Glomma.

  Når Terje Bø da i tillegg på NRK i dag sier at han «ønsker ikke å flytte problemet til et nytt område» så er det oppsiktsvekkende. Nå håndterer vi altså et «problem». Tidligere har en jo fått inntrykk av at det er de som sier ifra som er vanskelige og fiendtlige. Dessuten er ikke Nordmarka og Oslo «et nytt område» i forvaltningsmessig forstand. Ulven har sikkert vært der også i «gamle dager» og Stortinget har fastsatt ei sone som inkluderer Oslo. Er det nå et problem, fordi DN og Terje Bø jo ser at det da vil reise meget store konflikter? Uansett så er ikke det den type vurderinger som ligger inn under hans fullmakt å gjøre. Han skal forvalte Stortingets vedtak og da skal hele sona brukes. Dessuten har Stortinget jo sagt at de områdene som har hatt den største belastningen allerede, skal få mindre belastning. Hvordan skal en få det til når DN frykter å bruke hele sona? Han har jo ikke ett argument som tilsier at flytting til Kongsvinger er enklere å håndtere enn flytting til Nordmarka/Oslo.

  Det er utrolig at Miljøvernministeren ikke tar beslutningen om å forsøke flytting slik at vi kan lære hvordan hele sona kan brukes.

 6. Lasse:
  Det var en god artikkel. Jeg er fortsatt spørrende til om en ulv eller to som flyttes til Nordmarka vil slå seg til ro der; men jeg har ikke problemer med at det eventuelt gjøres.

  Forøvrig var Gunnar Gundersen en av dem som bidro til formuleringen vi har i programmet om rovdyrpolitikken.

 7. En rigtig god artikel.. Tak til Lasse for den opdatering!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s