Småpartier har innflytelse – hvorfor ikke også små land?

 I et innlegg i Dagsavisen i dag forsøker SP-leder Navarsete å fortelle hva som er ille med EU. Denne gangen er kronargumentet at Lisboatraktaten vil innebære endringer i landenes stemmeandel i EU-Rådet. Hun synes det er spesielt ille at Danmark og Sverige skal få en svakere stemme.

 Da må hun synes det er enda verre for Norges del. Gjennom EØS-avtalen har vi nemlig ingen stemmerett – verre kan det ikke bli! Men det tør ikke Navarsete innrømme.

 Som regjeringens miste parti erfarer SP selv hvordan små samarbeidspartnere kan ha stor innflytelse. Det gjelder i norsk politikk og det gjelder i europeisk politikk. Høyre vil ha Norge inn i EU snarest mulig. Kort og godt fordi vi vil være med å bestemme. Det er demokrati.

Reklamer

2 responses to “Småpartier har innflytelse – hvorfor ikke også små land?

 1. Alminnelig rettsoppfatning tilsier at for Norge å undertegne Roma-traktaten (ref. “ever-closing union”) motstider Grunnloven §§ 1, 49, (93), 112 m.fl. og Straffeloven § 83.

  Jf. traktatens begynnelse: “HIS MAJESTY THE KING OF THE BELGIANS, THE PRESIDENT OF THE FEDERAL REPUBLIC OF GERMANY, THE PRESIDENT OF THE FRENCH REPUBLIC, THE PRESIDENT OF THE ITALIAN REPUBLIC, HER ROYAL HIGHNESS THE GRAND DUCHESS OF LUXEMBOURG, HER MAJESTY THE QUEEN OF THE NETHERLANDS,

  DETERMINED to establish the foundations of an ever closer union [merk!] among the European peoples, […]”
  Kilde: http://en.wikisource.org/wiki/The_Treaty_establishing_the_European_Economic_Community_%28EEC%29

  Personer som befatter seg med en slik undertegnelse, må således være forberedt på straffeforfølgelse av ordinære påtalemyndigheter eller av Stortinget i plenum (riksrett).

 2. Verdikonservativ:
  «alminnelig rettsoppfatning»…vel…de av oss som husker 1994 husker også godt de lærde strides om hvorvidt EU-medlemskap ville være i strid med grunnloven. Den gangen ble dette utredet og konklusjonen var motsatt – altså at det ikke var grunnlovsstridig.

  Det er en interessant diskusjon forsåvidt, men på siden av hovedpoenget i denne posten: Nemlig at størrelsen ofte (i politikken) ikke betyr at innflytelsen er liten – tvert i mot. Det er jo SP i den sittende regjeringen eksempel på. Det er Luxembourg eksempel på osv. Poenget er at SP har sagt at små land ikke har innflytelse – det er jo ikke riktig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s