Høyre vil opprette fond for Lofoten og Vesterålen

En av sakene som får oppmerksomhet i denne valgkampen er mulighet for olje- og gassutvinning i Nord-Norge. Skal også denne landsdelen få ta del i olje- og gasseventyret – og hvordan håndteres det mht miljø og forurensning? Høyre går til valg på følgende:

Høyre vil åpne for petroleumsvirksomhet i alle lovende områder utenfor Nord-Norge, herunder Nordland VI, Nordland VII og Troms II, men med strenge krav til miljø, sikkerhet og beredskap, og til sameksistens med andre næringer, spesielt fiskeri- og havbruksnæringen.

I dag har Høyre i tillegg lanserte at vi vil opprette et Fond for Lofoten og Vesterålen på 5 mrd kr i forbindelse med en eventuell utvinning av olje og gass. Fondet skal brukes på miljøtiltak, styrket beredskap, marin og maritim kunnskap og forskning, teknologiutvikling, samt utbygging av veier og annen infrastruktur.

Begrunnelsen for fondet er de helt spesielle forholdene som knytter seg til en petroleumsutbygging utenfor Lofoten og Vesterålen. Dette er et område med store fiskeriressurser og en sterk merkevare innen turisme og matproduksjon. For mange fremstår det som om innbyggerne lokalt må ta risikoen, selv om den er svært liten, samtidig som hele landet skal dele på de betydelige inntektene som er ventet.

 Et LoVe-fond vil kunne bidra til ytterligere å redusere miljørisikoen. Midlene vil kunne finansiere tiltak for å opprettholde og styrke merkevaren Lofoten og Vesterålen for de som lever av matproduksjon og turisme. Fondet vil også kunne finansiere andre tiltak som sikrer at lokalt næringsliv får mulighet til å ta del i ringvirkningene. Utbygging av infrastruktur vil komme alle innbyggerne i området til gode.

 Høyre ønsker en fondsløsning fremfor årlige bevilgninger for å sikre forutsigbarhet og langsiktighet i bruken av midlene. Da får man mest igjen for investeringene.  Høyre ser for seg at fondet drives i statlig regi, men med hovedkontor i Lofoten og med betydelig lokal/nordnorsk deltagelse i styret. Fondet bør tilrettelegges slik at også andre bidragsytere kan tiltre for å øke bredde og deltagelse.

Reklamer

2 responses to “Høyre vil opprette fond for Lofoten og Vesterålen

  1. Terje Wermundsen

    Ser bra ut, et glimrende utspill, men er det gjennomførbart? Er det NOEN som helst mulighet for at EU kan stikke kjepper i hjulene for et slikt fond – altså at EU ikke ser på dette som forfordeling av middler?

  2. Terje Wermundsen.
    Takk for det. Veldig god innvending du har. Dette har vi heldigvis tenkt på, og vi har derfor sett på modeller som brukes i EU da vi har utarbeidet dette forslaget. Vi mener derfor at det skal være gjennomførbart og innenfor EUs konkurranseregelverk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s