Tør ikke Frp mene noe i vanskelige spørsmål?

Høyres tre hovedsaker i valgkampen er krystallklare: Bedre skole, lavere skatt og flere og bedre veier. I tillegg har Høyre standpunkter i en rekke spørsmål. Det er ikke alltid lett eller mulig å innta svart/hvite standpunkter i alle saker. Ofte er det nødvendig å forholde seg til internasjonale avtaler, konsekvenser for tredjeparter osv. Andre ganger er det fullt mulig å si ja eller nei. EU-saken er en av de tydeligste i så måte. Høyre, som eneste parti, sier klart ja til EU. AP sier et uklart nei. V, Krf, SP og SV sier nei. Frp vil ikke svare.

NRK trekker nå frem en debatt om holdningen til Israel – dvs anses staten å være okkupasjonsmakt på palestinske områder. Israel-spørsmålet er (kan være) komplisert for mange, men noen ting burde det likevel være mulig å ta stilling til. På NRK.no kan man imidlertid lese nok et ikke-standpunkt fra Frp i utenrikspolitikken:

Verken ja eller nei fra Frp
– Uttalelsene mine var basert på at Siv Jensen var sitert på at Frp ikke anser Israel som en okkupasjonsmakt. Jeg har forstått det sånn at hun var feilsitert og har senere rettet opp dette, sier Erna Solberg til nrk.no.

Men fullt så klare er ikke Frp selv i hvilket syn de i dag har på Israel. Partiet opplyser til nrk.no at de verken kan gi et klart ja eller nei på spørsmålet om Frp mener at Israel er en okkupasjonsmakt.

Det er ikke fattet noe vedtak på dette i partiet, og Frp ønsker ikke å bruke betegnelsen okkupasjon, får nrk.no opplyst.

Dette er kanhende en liten sak, men har stor symbolverdi for mange. Ved siden av EU er Isreal noe som jevnlig skaper stor debatt  i Norge. Bør ikke  ansvarlige partier fortelle velgerne hva de mener – også i det som er vanskelige saker?

Reklamer

9 responses to “Tør ikke Frp mene noe i vanskelige spørsmål?

 1. Vel, jeg vil ikke utpeke noen vinner når det gjelder å være uklar. Men man kan jo se på meningsmålingene om hvilket parti av H og FrP som tar standpunkt i saker. H har dessverre (for de) tapt mye av sin oppslutning pga at de ikke vil/tør ta standpunkt i den tro at det er det som må til for å ikke tråkke hverken KrF eller V på tærne. H er utydelig, de har ingen merkesaker som de har eierskap til, de har blitt for gråe og kjedelige for folk flest.

 2. Gunnar:
  Merkesaker: lavere skatt, bedre skole, flere og bedre veier. og særlig står forskning og skole høyt på dagsordenen. EU-saken er en annen. Fritt og mangfoldig kulturliv. Respekt for individet og mangfold.

  At Høyre som eneste parti tar ansvar for at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering er riktig. Det uklare er jo hva Krf, V og Frp garanterer som «nest best» – dvs fortsatt rød regjering. Men jeg er enig i at mange ikke har tatt dette innover seg ennå:-)

  Men de vanskelige spørsmålene gjenstår -og i denne posten altså: Israel og EU. Hvorfor skal Frp slippe å si hva de mener om disse vanskelige sakene? Alle andre blir avkrevd svar.

 3. Veeeel, det som undrer meg med denne komentaren er hvilken side Høyre velger å kjempe mot.

  Her prøver høyre å skyte i alle retninger. Ja, er det slik det skal være, så får de jammen i meg ta et standpunkt selv og si ikke samarbeid med FRP på alle punkter, og ikke komme med uklare meninger om å åpne døren for frp selv på landsømtet.

  Når det gjelder EU saken, så kunne jeg kanskje tenke meg at Høyre bruker google litt mer, og sjekke hva FRP står for eller kanskje gå inn på hjemmesiden hadde vært en ide? Lurer litt på hvorfor partiet MÅ ta standpunkt om EU saken, når det står skrevet dusin vis av ganger at partiet er delt. Og hvorfor må man ta et ja eller nei standpunkt? Det er jo bare tøv, partiet har sagt mange ganger at de er for et eget valg om EU saken.

  Når det gjelder Israel, så lurer jeg på om Høyre bloggern her har nett tilgang eller tilgang til nyheter i det heletatt. Hvis du er i tvil, så hold deg til fakta du vet noe om, og la være å skriv tøv.

  Høyre har veldig mye god politikk, men når valgkampen starter, og disse kommentarene kommer, så gidder jeg nok aldri å vurdere Høyre som solid, troverdig og fakta orientert. Det var nok mange år siden det. Nå er høyre like tabloid i tankegangen som politiker kollegene på venstresiden.

 4. hoyrebloggen
  hehe, jommen sa jeg smør.
  Spør hvem som helst om hvem som har mest troverdighet og eierskap i de sakene du nevner;
  lavere skatt =FrP
  bedre skole => FrP
  flere og bedre veier => FrP
  forskning => H
  skole => FrP
  EU-saken => H
  Fritt og mangfoldig kulturliv => FrP
  Respekt for individet og mangfold => FrP
  Det ble ikke mange innertiere her gitt.
  Det kan hende du lever i den tro at H har eierskap til alle disse sakene, men det bare viser at du er på linje med resten av H, nemlig fjernt fra folk flest sin oppfatning og den virkeligheten vi lever i.

 5. Undrende.
  I valgkampen kjemper Høyre mot de rødgrønne og konkurrerer med Krf, Vog Frp. Sånn er det jo med alle partiene – du er vel enig i det?

  Utgangspunktet for denne posten var kun den konkrete saken som ble referert i NRK (som det er linket til) sammen med EU. De andre sakene er kun ment som svar til Gunnar. Det er ikke meningen å «skyte i alle retninger», men fortelle hva som er forskjeller.

  At frp vil ha en folkeavstemming om EU-medlemskap er de ikke alene om. Alle partiene vil jo det. Spørsmålet er knyttet til hva man gjør før folkeavstemmingen – det er nemlig den suverende rett til en regjering å sende avgårde en søkad, og innlede forhanldinger som det deretter blir folkeavstemming på. Hvorfor er det så vanskelig å si om man vil være med på å sende en søknad eller ikke? Alle andre partier blir jo avkrevd svar. Hvorfor skal et parti slippe å svare?

  Ad Israel – denne posten hadde som sagt som utgangspunkt nettnyhetene til NRK – og intervju med både Erna Solberg og Siv Jensen. (igjen ref linken i posten).

  Det er hyggelig at du synes politikken til Høyre er god. Det er det mange som gjør, skal vi tro «valgomatene». I valgkampen er det jo da et poeng å få frem forskjellen mellom oss og alle andre partier.

 6. Gunnar:
  Vi ikke bare spør, dette blir det gjort jevnlig undersøkseler på.

  Du mener vel virkelig ikke å påstå at frp har troverdighet på skole?

  Du prøver ikke å innbille deg/meg at frp sloss for kulturlivet?

  Respekt for mangfold i samfunnet er vel ikke akkurat honnørord heller?

  Ja, det ble få inntertiere på deg.
  🙂

 7. jajajaja, mer pjatt, og faktis ikke noe konkret.

  Med det svaret du ga, så kan det gjelde ap mot sv også. Det er faktisk ikke et svar i seg selv når man velger side. Helt ok å ikke velge side. Men tro meg, med ulldott svar som dette, kommer dere ingen vei. Håper du forstår hva jeg mener.
  Igjen, Det med EU, det er referert så mange ganger, så forstår ikke hvorfor en debatt på radio kan snu allt. Her må man jammen i meg tolke alle debattene, og se retningen.
  Og igjen, når et parti er 50/50 delt i et spørsmål, da da må jammen du også forstå at det ikke kan tas noe standpuntk.

  Vet du. med de svarene du oppgir her, heller jeg over i andre leire. Blir usikker på om jeg vil ha så lite konkritisert svar når noen skal jobbe for meg på stortinget. (Med meg mener jeg meg som en del av befolkningen).

  Vel jeg gir meg nå. Kan ikke bruke mer tid på ikke produktivt arbeid.

 8. Undrende:
  Jeg er enig med deg i at en debatt på radio ikke kan snu alt om EU. Slett ikke.

  Fortsatt forstår jeg likevel ikke at ett parti skal slippe å ta standpunkt i en vanskelig sak. Alle andre partier avkreves svar og gir det.

  Hva er det som fritar ett parti for å ta standpunkt?

 9. Oppgitt….

  Vel, selv om man blir avkrevd noe, så betyr det ikke at man er pliktig. I dette tilfellet EU saken.

  Synes det er regelrett fear at et parti sier «her har vi ikke noe standpunkt», men må etterleve resultatet av et valg.
  På en annen side, så er EU saken ikke noe videre hot om dagen.
  Kanskje på tide å konsentrere seg om saker som er viktige.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s