Du skal stå i helsekø; selv om det er ledig plass

Høyres hovedsaker i valgkampen er bedre skole, lavere skatt og flere og bedre veier. Samtidig er også helse viktig for Høyre og mange velgere. Det er forøvrig et område som tydelig skiller høyre- og venstresiden i norsk politikk. Denne posten er forøvrig «inspirert» av litt twitter-utveksling med Dagsavisens Hege Ulstein. Hun har nemlig sett Høyres reklamefilm om helsekøene, men likte ikke løsningen om jeg forstår henne rett. Å åpne for private løsninger er lissom ikke helt OK i den redaksjonen. Eller?

I Høyres stortingsvalgprogram sier vi blant annet følgende:

Høyre vil la alle gode krefter slippe til i helsevesenet. Et større mangfold av tilbud og økt konkurranse vil både gi pasientene en reell valgfrihet og bidra til å gjøre de offentlige tilbudene bedre. For pasientene er det uansett kvaliteten i tilbudet som er avgjørende, ikke hvorvidt tjenestene utføres av offentlige eller private aktører. God bruk av private tjenester som supplement til det offentlige helsevesenet vil redusere behandlingskøene. Finansieringsordningene må være slik at private tilbud er tilgjengelig for hele be­folk­ningen, ikke bare for de rikeste.

Dette oppfatter jeg at Hege Ulstein og Dagsavisen er uenig i; i skjønn forening med de rødgrønne. Dagens regjering har hatt som hovedspor i sin helsepolitikk å nekte å bruke private institusjoner. Resultatet er at vi i dag har voksende helsekøer, samtidig som det er ledig kapasitet hos private/ideelle institusjoner.

Høyres poeng er at det offentlige fortsatt skal bære hovedansvar for helsetilbud til befolkningen, blant annet når det gjelder finansering. Og når det er kø i offentlige sykehus, mens det er ledig kapasitet i et privat – ja så skal den som står i kø få hjelp så raskt som mulig. Kort og godt av hensyn til den enkelte. Hvorvidt du får hjelp her eller der, er underordnet målet om at du faktisk skal få hjelp så fort som mulig.

Jeg sliter litt med å forstå hvorfor det er så vanskelig å godta at alle krefter tas i bruk for å gi alle pasienter et best mulig helsetilbud. Så raskt som mulig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s