Høyre med Obama-effekt

Fiansiering av politiske partier i Norge skaper debatt. Realiteten er at de fleste (alle) partier får i all vesentlighet sine inntekter i form av støtte over statsbudsjettet. At ikke flere stiller kritiske spørsmål ved det synes jeg er rart.  Hvorfor er det greit at partiene er økonomisk underlagt staten?

Joda, partiene er selvstendige og forskjellige, men prinsipielt er dette ugreit. NHO inntok et riktig standpunkt da de for noen år siden besluttet å avvikle støtten til politiske partier. Samtidig har LO fortsatt å øse av sin milliardformue og gir årlige bidrag til AP på flere millioner kroner, en støtte som både dobles og tredobles i valgår.

Høyre har de siste årene jobbet med flere måter å finansiere partiet på. Ikke minst er det utviklet mulighet for å gi støtte direkte fra Høyres nettsider – som vi blant annet så var en viktig inntektskilde for Barack Obama da han drev kampanje for å bli president. Dagens (papir)utgave av DN avslører at dette fungerer. Høyre er nå det suverent største partiet som får støtte fra vanlige folk. Over 4000 personer har til nå gitt små bidrag til partiet, og mye er kommet via nett. Dette er hyggelig – og mer enn noe annet parti kan vise til.

Så får fremtiden vise om det blir endringer i måten partiene får støtte på. En måte å se på dette er jo i et markedsperspektiv. Er ikke produktet (politikken) god nok, vel – da blir det ikke noe salg og kanskje på sikt konkurs. Nei, jeg tror vel ikke vi kommer dit at dette blir rendyrket, men tanken er fra tid til annen litt forlokkende.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s