Sannheter om Høyres helsepolitikk

Høyres hovedsaker i denne valgkampen er bedre skole, lavere skatt og flere og bedre veier. I utarbeidelse av stortingsvalgprogrammet var det nok likevel helsepolitikken som fikk størst oppmerksomhet – og som har vært gjenstand for mye utvikling. Helse og omsorg er viktig. Det er mange som ikke kjenner Høyres politikk godt på dette området, mens andre tar seg frihet til å spre litt usannheter. Siden temaet er viktig, benytter vi anledningen til å utdype litt på sentrale punkter:

Privatisering av helsetjenesten
Påstand: ”Det blir mer privatisering og økt stykkpris i sykehusene om Høyre overtar i regjering. Begge deler kan bety fare for både økende sykehusutgifter, mer byråkrati og mindre igjen for pengene på den ene siden, og et økende klasseskille i helse på den andre.

Sannhet:
Høyre foreslår ikke å privatisere helsetjenesten. Partiet har programfestet et offentlig ansvar for å sørge for nødvendige helsetjenester til alle.

 Helsekøer
Påstand: Høyre kan ikke redusere helsekøene, fordi vi ikke har bevilget mer penger til helsetjenesten.

Sannhet:
I vår regjeringstid ble helsekøene redusert med 70.000 og ventetiden ble redusert med 20 %. Under de rødgrønne har helsekøen økt med 50.000, og ventetidene har økt betydelig. De rødgrønne har hatt 30 mrd kr mer å rutte med, men har likevel klart å øke helsekøene og ventetiden for behandling. 

 En klassedelt helsetjeneste
Det er de rødgrønnes helsepolitikk som fører til privatisering og en klassedelt helsetjeneste. Deres køpolitikk fører til at stadig flere føler seg tvunget til å betale helsehjelpen selv. De private sykehusene melder om en dobling av antall pasienter som betaler operasjoner av egen lomme, etter at de rødgrønne nekter å betale for denne helsehjelpen. Salget av private helseforsikringer har økt med 130 % under regjeringen, fordi folk ikke lenger har tillit til den offentlige helsetjenesten. Dette skaper en klassedelt helsetjeneste der bare de rike kan kjøpe seg ut av den økende helsekøen, mens de som har dårlig økonomi må stille seg bakerst.

Eksempel:
I Østfold er det to køer for røntgenundersøkelser. En lang kø for de som trenger offentlig støtte, og en kort kø for de som kan betale selv. Dette skyldes at regjeringen ikke vil betale for alle nødvendige undersøkelser hos private røntgeninstitutt.  Med regjeringens politikk må fattige engste seg i ukesvis i påvente av å få undersøkt om man har kreft eller andre helseproblemer. Høyre vil sørge for at de får undersøkelsen så raskt som mulig, og betaler gjerne regningen om pasienten velger et privat institutt.  

De rødgrønne hevder at bruk av private rammer de dårligst stilte. Sannheten er at det er nettopp disse pasientene som betaler den høyeste prisen for regjeringens syke helsepolitikk. De rødgrønne er mer opptatt av å beskytte det offentlige monopolet enn å gi pasientene raskere helsehjelp. I møte med enkeltmennesker som trenger hjelp blir regjeringens helsepolitikk en kynisk ideologi.

Eksempler:
Mange pasienter med spiseforstyrrelser må selv betale for nødvendig behandling ved Capios klinikk i Fredrikstad, fordi regjeringen ikke ønsker kommersielle helsetilbud.

Helse Sør-Øst har sagt opp 69 plasser i private rusinstitusjoner, og trappet ned antall døgnbehandlingsplasser. Som følge av dette har ventetiden for rusbehandling og køen av rusavhengige som trenger hjelp økt betydelig. Mange av disse risikerer å dø i påvente av et tilbud.

Flere private sykehuset vil gjerne behandle psykisk syke barn og unge som venter på hjelp, men får ikke lov på grunn av regjeringens monopolpolitikk. Private får lov å behandle psykisk syke barn når det offentlige sykehuset har brutt fristen for hjelp, men ikke før fristen har gått ut.

Etter at regjeringen har kutter ut plasser i private rusinstitusjoner, må fortvilede pårørende pantsette hus og hjem for å finansiere nødvendig behandling. Dette er urettferdig, unødvendig og usosialt. Høyre vil gi pasientene rett til nødvendig behandling i private klinikker, slik at alle kan få rask og god hjelp uavhengig av størrelsen på lommeboken.

 Private og ressursbruk
Påstand: De rødgrønne mener at private ikke fører til ressursbruk. Dette er feil.

Sannhet:
De fleste private sykehus opererer for en brøkdel av den prisen som de offentlige sykehusene får (ofte bare ISF-andelen, som er 40 % av prisen). Ringvollklinikken i Askim utfører ortopediske operasjoner og rehabilitering for 105.000 kr mindre pr pasient enn sykehuset Østfold, og likevel er pasientene er mer fornøyd med tilbudet på Ringvoll. Tidligere landslagslege Trygve Kase forteller at han opererte 5 pasienter pr uke da han jobbet i et offentlig sykehus, og 25 pasienter pr uke i sin private klinikk.

Regjeringen har brukt 30 mrd kr mer, men helsekøen, ventetidene og underskuddene i sykehusene har økt! Dette er i alle fall det motsatte av god ressursbruk.

Stykkpris
Hele regjeringens resonnement bygger på at stykkprisfinansieringen er hovedproblemet i helsetjenesten. De rødgrønne har ført en stykkprispolitikk i fire år. Hvis de mener dette er roten til alt ondt for pasientene hvorfor har de ikke gjort noe med dette i løpet av fire år med flertallsregjering? Hvorfor skal velgere stemme på AP, SV, SP dersom de gjør det motsatte av det de sier er riktig?

Alle partier har vært enige om at sykehusene i noen grad må få betalt for antall pasienter de behandler, fordi alternativet er lange helsekøer og lang ventetid. Før stykkprisfinansieringen ble innført tjente sykehusene på å ha lange ventelister, og pasientene ventet i måneder og år på hjelp. Er det dette AP, SV og SP vil tilbake til?

Sannhet:
Høyre har ikke foreslått å øke stykkprisandelen, og dermed er dette en helt meningsløs debatt.

 Egenandeler
I hele forrige periode kalte de rødgrønne egenandeler for skatt på sykdom, og lovet å redusere egenandelene. Etter fire år med AP, SV og SP i regjering har egenandelene økt, og pasientorganisasjonene har pekt på at dette er et av Regjeringens groveste løftebrudd.

Sannhet:
Høyre har foreslått å gå gjennom egenandelssystemet for å gi bedre støtte til de som har dårlig økonomi og store helseutgifter. Er de rødgrønne uenig i det?

Reklamer

5 responses to “Sannheter om Høyres helsepolitikk

 1. Siste punkt om egenandeler. Dere synes ikke det er litt teit å bruke argumentet om at egenandelene har økt OGSå under de rødgrønne?

  Blir ikke det litt som å kritisere de rødgrønne for at de HELLER IKKE har fått bygget skikkelige veier?

  Slår ikke argumentet om egenandeler «litt» tilbake på dere selv?

 2. bertil åge johannesen preben

  det der er da ikke veldig koslig og skrive sann som det der.

 3. moradi!!

 4. Peter andre jensen:
  Poenget her var å få frem den knallharde kritikken fra de rødgrønne foran forrige valg – og at altså de nå møter seg selv i døra.

  Berit,
  Bertil
  Mohammed:
  Hva mener dere egentlig?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s