Høyre og Forsvarets operative hovedkvarter

I Høyres stortingsvalgprogram er det klare formuleringer og ambisjoner for det norske forsvaret:

Høyres mål er et forsvar som sikrer norske interesser, suverenitet og handlefrihet og som gjør oss i stand til å ivareta våre internasjonale forpliktelser. Det viktigste er å styrke Forsvaret for å skape balanse mellom pålagte oppgaver, struktur og bevilgninger, å øke aktivitetsnivået i hele Forsvaret og å styrke Hæren.

Dette er programmet vi går til valg på.  TV2 har i formiddag sendt en sak om at Høyre og Fremskrittspartiet lover «omkamp» om lokaliseringen av forsvarets operative ledelse dersom det blir regjeringsskifte. En rekke andre medier har fulgt opp TV2s sak. Og dette er det nødvendig å kommentere; så her har du Erna Solberg:

 – Jeg har aldri benyttet ordet «omkamp» i denne saken, det har TV2 tillagt meg. TV2s ordbruk antyder at Høyre har forhåndskonkludert i dette spørsmålet. Det har vi altså ikke, understreker partileder Erna Solberg. – Derimot gav jeg i et intervju med TV2 søndag 23. august uttrykk for hva som har vært Høyres linje helt siden de rødgrønne vedtok langtidsplanen for Forsvaret med minst mulig flertall i juni 2008. Den er at Høyre i regjering vil gjennomgå og evaluere alle tiltakene vi stemte mot i langtidsplanen. Dette gjelder blant annet egen førstegangstjeneste for Heimevernet, Madla-leiren og utflyttingen av generalinspektørene, i tillegg til spørsmålet om Forsvarets operative hovedkvarter.

 En slik etterprøving er nødvendig på grunn av manglende åpenhet rundt forsvarsøkonomien i hele denne perioden, som har ført til null innsyn i premissene for beslutninger tatt i langtidsplanen, underbudsjettering av vedtatte strukturtiltak og sviktende økonomiske forutsetninger for denne regjeringens forsvarspolitikk. Det er dette som bør være hovedpoenget i denne saken. Ansvaret for dette ligger hos forsvarsministeren og regjeringen. 

I regjeringsposisjon vil Høyre derfor straks ta de nødvendige grep for å få alle fakta på bordet og deretter ta en opplyst beslutning som er basert på alle relevante faktorer; dagens situasjon, allerede gjennomførte tiltak og en reell kost/nytte vurdering. Dette har vært Høyres linje siden juni 2008, og burde slik sett ikke utgjøre noen nyhet, avslutter Erna Solberg.

 Lurer du på mer om Høyres forsvarspolitikk? Noe av det er som følger: 

Forsvar er en av statens viktigste oppgaver. Det er et grunnleggende og tidløst ansvar å sørge for sikkerheten til borgerne, samfunnet og staten. Uavhengig av det kortsiktige trusselbildet har Norge behov for et sterkt og anvendelig forsvar. Høyre mener det er et klart behov for å styrke Forsvaret og forsikre seg om at forsvarsevnen ikke svekkes på grunn av fortsatt ubalanse mellom kostnader og bevilgninger.

Norges sikkerhetspolitiske interesser ivaretas best ved å bidra til fred, sikkerhet og stabilitet, både i norske nærområder og globalt. Norges viktigste bidrag til å styrke internasjonal, og dermed norsk, sikkerhet er aktiv deltakelse i FN og NATO. 

Vi utdyper gjerne enda mer om hva som faktisk er Høyres politikk også på dette feltet 😀

Reklamer

7 responses to “Høyre og Forsvarets operative hovedkvarter

 1. NATO ble opprinnelig dannet som en «En for alle – alle for en» forsvarsorganisasjon bestående av Vest-Europeiske land og Nord-Amerika. Etter murens fall, og situasjonen i Irak og Afganistan har totalt forandret NATOs oppgaver. Når nytt strategisk konsept for NATO om kort tid skal utarbeides, er det viktig at dette debatteres på forhånd blant folk.

 2. Odd Nordstrand.
  Veldig enig med deg.

  Samtidig skal det vel sies at Nato også har justert strategien betydelig ikke minst etter 11 september. Det er jo det som er begrunnelsen for aksjoner utenfor eget territorium – tilsvarende narkotikabekjempelse som også har fått en annen oppmerksomhet enn i tidligere tider.

 3. Hans Magnus Borge

  Det viktige er at vi har et troverdig forsvar. Hvor operasjonssenteret skal ligge er sekundært.
  Slik det er nå har vi helt klart lagt oss åpne for et nytt 9 april. Som vi huske bedyret Forsvarsjefen oss fra talerstolen i Høyres hus at det ikke ville skje. Vi får håpe han har rett! For det er ikke sikkert at politikerene som legger landet vårt åpent nå slipper like billig som de som gjorde det i 30-årene.

 4. Godt å høre at Høyre ikke uten videre tar omkamp på flyttingen av hovedkvarteret. Denne prosessen har nå gått alt for langt, og en reversering ville vært økonomisk uansvarlig.

  Ellers er det faktisk et godt sikkerhetspolitisk poeng at Norge har hovedkvarteret plassert i nordområdet.

  Utfordringen med forsvaret er at Hæren nå har blitt meningsløst liten og at det er alt for mange høvdinger i systemet – og alt for få indianere.

 5. Hans Magnus og Arve:
  Det jeg uansett kan bekrefte er at det i forbindelse med utarbeidelse av det stortingsvalgprogrammet Høyre nå går til valg på, er klare ambisjoner om å styrke forsvaret vesentlig utfra dagens nivå.

 6. Godt å se at Erna ikke har brukt ordet «omkamp»
  ang. flyttingen av FOH til Reitan.

  En omkamp om dette ville ha svekket Høyre i
  Bodøregionen og kanskje i hele N-Norge!!
  Lysten til å jobbe for Høyre er tilbake igjen.

 7. Helge:
  Godt at det beroliget og velkommen til fornyet innsats 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s